Friday, December 21

סיפור ששווה קריאה



אל חדרו של ראש הישיבה נכנס תלמיד חכם מורם מעם, הליכתו בטוחה ומטרתו ברורה. "אני מחפש לביתי את הבחור הכי טוב בישיבה", הוא אומר. ראש הישיבה מושיבו לצידו, הוא מכיר את הרב שלפניו ויודע עד כמה גבוהה דרישתו. "יש לנו כאן הרבה בחורים טובים", הוא פותח, "האם הרב רוצה את הטוב ביותר?" הוא שואל. "את הטוב ביותר בשיבה כולה", עונה הרב, "אני לא מחפש בחור טוב, אני מחפש תלמיד חכם אמיתי, בעל מידות וירא אלוקים", הוא מסיים. ראש הישיבה הנערץ מהנהן בראשו, "יש לנו אחד כזה כאן", הוא אומר, "היום בערב אשלח אותו אליך הביתה על מנת שתתהה על קנקנו, תודיע לביתך שמיד אחר כך תהיה מוכנה לפגישה איתו", מסכם ראש הישיבה. הרב מחייך בשמחה, לוחץ את ידו של ראש הישיבה ויוצא אל ביתו.

בשעת ערב מוקדמת שומע הרב דפיקות על דלת ביתו, הוא פותח את הדלת ומולו נגלת דמותו התמירה והנאה של בן הישיבה. "הראש ישיבה שלח אותי לכאן הערב", פותח הבחור. "בא תכנס", מורה לו הרב, ומכוון אותו לחדרו שלו. בחדר השני כבר ממתינה הנערה, לבושה ומקושטת במיטב המחצלות לכבוד הפגישה עם הבחור שתערך מן הסתם בשעה הקרובה.

הרב סוגר את דלת החדר, ומורה לבן הישיבה להתיישב לפניו. הם פותחים בשיחת נימוסים קלה, הבחור מספר על הוריו, על מקום מגוריו ועל סדר היום בישיבה. ואט אט מתקדמת השיחה למטרתה האמיתית. האב יורה שאלה הלכתית לחלל החדר, וכהרף עין פותח הבחור את פיו ומשיב תשובה קולעת אל השערה, כשהוא מצטט את מקורותיה ההלכתיים מהתלמוד הבבלי, משיטות הראשונים ומדעות הפוסקים - המוכרים ושאינם. בן הישיבה לא עוצר, ותשובתו ההלכתית המרתקת מותירה את האב פעור פה. במתק לשונו הוא מטייל עם השאלה בכל עולם ההלכה, משייך אותה לשבתות ולימים טובים, להלכות בשר וחלב ולהלכות תערובות, הוא מוסיף צדדים לשאלה הראשונית ושוחה כבקיא ורגיל בים התלמוד וההלכה. האב המרוגש מצטרף אליו, והם מעבירים יחד את הערב כשהם צוללים במים אדירים. שום דבר לא עוצר אותם והם שוכחים לשם מה הם התכנסו. לפתע כמו מתוך חלום, הם שומעים את שעון האורלוגין שבחדר מצלצל אחד עשר צלצולים. "אוי, הנערה", פולט הרב. "השידוך, מסכים איתו הבחור.

"כבר אחת עשרה בלילה", אומר האב, "אין טעם לצאת איתה עכשיו בשעה מאוחרת שכזו. תבוא מחר, באותה שעה, ותפגוש את הנערה". הבחור מהנהן בראשו, אכן השעה מאוחרת, הזמן בהחלט לא מתאים בשביל להיפגש כעת עם השידוך. הוא מבטיח לבוא מחר, וממהר לצאת מהבית, אץ בבהילות לישיבה, להשלים את חובת לימודיו.

בבית פנימה מביט הרב ברחמים בביתו שנרדמה על הכסא, כשבגדי החג שלבשה משמשים לה כבגדי שינה. "הוא יבוא מחר", הוא מבטיח לה, ועוזר לה לשוב לחדרה.

למחרת, באותה השעה בדיוק, מגיע הבחור לבית הרב. הנערה, שוב, עומדת בחדרהּ לבושה ומחויטת, ממתינה בהתרגשות אמיתית לפגישה עם בן הישיבה הנערץ. ההחמצה של יום האתמול, גורמת לה להמתין היום בכיליון עיניים, ורגשותיה גואים היום גם בשביל אתמול. היא לא יכולה להמתין זמן רב מידי, היא עשתה זאת כבר פעם אחת. היום, כך היא מקווה, לא יתעכבו הבחור ואביה בינם לבין עצמם. היום היא תזכה סוף סוף לפגוש את השידוך שייעד לה אביה.

הרב פותח בהתרגשות את דלת הבית, הוא חיכה לו, לבן הישיבה, יותר ממה שניתן לתאר. שיח החכמה שהיה כאן אתמול בחדר הבית, גרם לו להעריך ולהעריץ את הבחור האלמוני, והוא צמא כבר לשמוע את דברי החכמה בשנית.

ואכן, גם בערב הזה, בדיוק כמו ביום האתמול, שטים הרב ובן הישיבה בים התלמוד וההלכה, מעלים קושיות, מיישבים תמיהות, מחדשים חידושים ועוקרים הרים. שום דבר לא יכול לבוא ולהפריע ברגעים האדירים האלו, גם לא נערה תמימה, שעומדת בחדרה הסמוך ומחכה כבר לפגוש את מי שהגיע הנה במיוחד בעבורה.

"אחת עשרה בלילה!", זועק הרב למשמע צלצולי השעון. "מאוחר מאד", משיב הבחור. "אבוא גם מחר", הוא מבטיח, ויוצא מהבית.

בפעם הזאת חיכתה הנערה בחדרה ערנית וכאובה. את אביה, שנכנס בחשש לחדרה, היא קיבלה בפנים חמוצות. "הוא יבוא גם מחר", מנסה האב להשחיל. "בתנאי שלא תהיה כאן", עונה הבת נחרצות. "זה הבית שלי, איך לא אהיה כאן?" שואל האב בתמיהה. "אני לא יכולה להמתין זמן רב כל כך", מנסה הבחורה להסביר, "התלבשתי התכוננתי, זה לא יתכן שאמתין כך בחדרי ללא מעש", היא כבר בוכייה. "לא אדבר איתו מחר בעיניי הלכה", מבטיח האב. "אקבל אותו עם תה ועוגה, ומיד לאחר מכן אשלח אותו לחדר השני ושם תפגשו". ההצעה מתקבלת ובני הבית עולים על משכבם.

למחרת, פותח האב בהיסוס את הדלת לבן הישיבה הנרגש. "יש כאן תה ועוגה, תתכבד בבקשה", הוא אומר לבחור, שכבר מתחיל להרגיש בבית הזה כביתו השני. הבחור מברך בכוונה ואוכל, מברך בכוונה ושותה. גם האב משתתף בלגימה שמקרבת את הלבבות, מנסה בכל כוחו לנצור את לשונו ולהימנע משיחה ארוכה שתצער את ביתו, היושבת בחדר הסמוך בציפייה. "מדוע הרב לא מברך ברכה אחרונה", שואל בן הישיבה בחשש. "לא אכלתי שיעור", עונה לו בעל הבית. "אבל הרי דעת הט"ז בסימן כך וכך שיש לברך גם באופן הזה", מעיר הבחור.

בבת אחת נסדקו חומות הלחישה, כמו מים חיים אל נפש עייפה נזרקה השאלה לחלל האוויר, האב שכלא עד עתה בעל כורחו את תאוותו הרוחנית, משיב בחדוות נעורים את התשובה הנכונה על השגת הט"ז. הבחור - אף הוא, מוליך ומביא, עוקר ונוטע, מקשה ומתרץ. וקבלת הפנים שהייתה אמורה להיערך רק דקות ספורות, הופכת שוב, לשיחת תלמידי חכמים ארוכה שאין לה קצבה.

בחדר השני מקבלת הנערה החלטה, היא לא תיפגש יותר עם הבחור הזה. הוא אמנם תלמיד חכם מופלג שגורם לאביה לצאת מהכלים, וייתכן שהוא אף בעל מידות מיוחדות, אך היא לא מוכנה להתחתן עם מי שמרוב דיבורים שוכח אותה - את המטרה שלשמה הגיע הנה.

היא עולה לחדרה, ומתכוננת לשנת הלילה. אם יש למישהו תכניות, היא לא שותפה אליהם כבר.

ובחדר הפנימי, אש ולהט. שני תלמידי חכמים מופלגים, האחד מורם מעם, והשני רק בשנות העשרים לחייו, אבל בשעה זו אין ביניהם כלום, פערי הגילאים לא ניכרים כלל ועיקר. הם עומדים שניהם מול הר סיני, כולו עשן, והם חומרי הבעירה.

אחת עשרה צלצולים.

"אוי ואבוי!", מזדעק הרב. "המתן כאן כמה רגעים", הוא מורה לבחור, ואץ רץ לחדר השני, מחפש מילים שיפייסו את ביתו. אבל היא לא שם. בגדי החג תלויים על הקולב, והחדר שמם.

הוא מחפש אותה בבהילות, נכנס לחדרה ופוגש אותה במיטתה, שלב אחד לפני השינה.

"הבחור", אומר לה אביה בהיסוס, "הוא מחכה בחדרי".

"הוא לא בשבילי אבא", היא אומרת. "אני לא אתחתן עם בחור ששוכח את עצמו ואת השידוך שלו. היום הוא שוכח אותי, מחר הוא ישכח את אשתו. אני לא מעוניינת להיות האישה הזאת".

"אבל זאת אשמתי!", אומר לה האב, קולו מיוסר. הייתי צריך להניח לו, אבל לא יכולתי.

"אין על מה לדבר", מודיעה הנערה, ופורשת לשנתה.

האב האומלל ניגש לחדרו, שם ממתין לו הבחור. "היא לא מעוניינת", הוא אומר בלחישה, פניו חפויות. "זאת אשמתי", הוא מוסיף, "הבטחתי לה שלא אעכב אותך, ולצערי לא עמדתי במילתי".

בן הישיבה מהרהר קמעה, כמו בורר את מילותיו.

"תאמר לה שאני רוצה לדבר איתה רק שתי דקות", הוא יורה פתאום לחלל האוויר. "תגיד לה שהבחור כבר כאן, והוא לא רוצה שום פגישה, רק לומר לה משפט אחד", הוא מנסה את מזלו.

"אין סיכוי", לוחש האב. היא כבר במיטתה, רדומה.

"בבקשה", מתחנן הבחור, "שתבוא כך, כמות שהיא עכשיו, זאת לא פגישה. יש לי רק משפט אחד לומר לה".

האב, אולי מסקרנות, נכנס בשנית לחדרה של ביתו. מנסה לשכנע אותה, מתחנן שתסכים, לפחות בשבילו.

"יש לו רק משפט אחד לומר לך", הוא אומר לדמות השוכבת במיטתה. "הוא לא רוצה פגישה, את לא צריכה להתלבש מחדש בבגדי החג, רק תכנסי ותשמעי מה שיש לו לומר לך", מנסה האב לרכך את ליבה. "אנא", הוא מסיים, "עשי זאת למעני".

היא מסכימה. היא ניגשת ליטול את ידיה, לא מסדרת את עצמה, אפילו לא מסתרקת, ונכנסת לחדרו של אביה, שם ממתין לה בן הישיבה הנערץ.

לאחר שתי דקות בדיוק, הם יוצאים מהחדר. "אבא, מגיע לנו מזל טוב", היא אומרת בשמחה, "החלטנו להתארס", היא מוסיפה, ואצה רצה לחדרה לסדר את מחצלותיה.

"מה קורה כאן?", שואל הרב את הבחור, "איזה משפט קסמים אמרת לה?", הוא מנסה להבין.

"שום דבר מיוחד", עונה לו הבחור המרוגש, ומתכונן לאירוסיו.

*הרב אברהם פאטל, לא מוכן לוותר, הסקרנות גבוהה ממנו. "מה אמר לך עובדיה יוסף?", הוא שואל את ביתו מרגלית. "איזה משפט גרם לך לשנות את דעתך מן הקצה אל הקצה ולהחליט על אירוסייך עם הבחור בתוך שתי דקות בלבד?".

הרבנית מרגלית מהססת קמעה, לבסוף היא מחליטה לחשוף באזני אביה הדגול, את המשפט שהכריע את חייה לכל השנים הבאות: "אם את מבטיחה לדאוג לי בעולם הזה", אמר הרב עובדיה הצעיר לאשתו לעתיד, "אני מבטיח לדאוג לך לעולם הבא". "זה המשפט אבא. אני לא צריכה הבטחה גדולה מזאת בשביל להתחתן. בימים שקדמו לפגישתי עם הרב למדתי, כי לפה שהבטיח לי את ההבטחה הזאת, יש כח גדול מאד בשמים".

*בנימה אישית: את הסיפור המצמרר הזה, שמעתי באנגלית מהרב הרשל שכטר שליט"א מניו יורק, שסיפר אותו בשמחה גדולה, אך כשהוא הגיע לקטע האחרון בסיפור שם נחשפה הבטחת הרב זצוק"ל לרבנית, הוא החל לבכות ולמרר בבכי כילד קטן. הוא העיד ששמע את הסיפור הזה באחד מההספדים שנערכו לרבנית מרגלית יוסף ע"ה בניו יורק.

No comments: